Maailman paras ruisleipä
19 tammi 2017

Maailman paras ruisleipä

Onnea Ruisleipä, Suomen kansallisruoka-äänestyksen voittaja!

Muistan lapsuudestani maailman parhaimman ruisleivän. Se oli Lappeenrannan meijerin oman leipomon valmistama aito ruislimppu. Maultaan se ei ollut liian väkevää vaan juuri sopivaa lapsen suuhun.

Kotonamme ei juuri muuta leipää ollutkaan, joten söimme sitä aamiaisella, välipalaksi sekä päivällisen kera. Sahasimme limpusta kätevästi viipaleita pitämällä leipää vatsaa vasten (vaikka leikkuulauta oli vieressä) niin, että puserokin oli aina ihan leivänmuruissa. Palat sivelimme sitten ohuen ohuella voikerroksella, sillä rasvaa ei saanut maun vuoksi olla liikaa.

Olimme tottuneet ”meijerinleivän” makuun ja siksi lapsena oli vaikea hyväksyä muita ruisleipiä. Emme kelpuuttaneet edes isoäitini leivinuunissa paistamaa versiota, vaikka silloisen Kymen läänin maaherra oli kuntavierailullaan ylistänyt sitä parhaimmaksi ruisleiväksi, jonka veroista hän ei ollut ennen maistanut (ja nimitti samalla omalla valtuutuksellaan isoäitini leipuriksi).

Muistan myös, että vieraillessamme Tampereella söimme paikallista kuuluisaa ruisleipää, johon oli länsi-suomalaiseen tapaan lisätty kuminaa. Maku oli meistä outo joten luulimme, että leipä oli pilaantunutta.

No, loppu hyvin kaikki hyvin.

Meijerin leipomo loppui aikanaan, kasvoimme, maailmamme ja makumaailmamme onneksi avartuivat.

Nyt maistuvat kaikki leivät. Leipää on ihan jo maun vuoksi saatava joka päivä. Lisäksi täysjyväleivästä saa kätevästi tärkeät kuidut ja raudat herkullisessa muodossa. Onko se terveellisyys vai maku, en tiedä, mutta alitajuisesti ruisleipä on kuitenkin se ainoa oikea, maailman paras leipä.

Lisätietoa kansallisruokaäänestyksestä ELO – suomalaisen ruokakulttuurin edistämisäätiön sivuilta.

Kuvassa on lounas 19.1.17 Ravintola Retrossa Espoosta, maukasta lohisoppaa ruisleivän (ja voin) kera.


Virpi Kulomaa

Comments

  1. Ruisleipä on niin parasta! Totta se on!

Vastaa